Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon; kas-iskelet sistemi problemleri, nörolojik hastalıklar, kronik ağrı ve kansere bağlı özürlülük gibi yeni gelişen ve uzun süredir bulunan problemlere bütünsel olarak yaklaşan, tüm yaş gruplarında engelliliğe yol açan tıbbi durumların önlenmesi, teşhisi, tedavisi ve rehabilitasyonu ile ilgilenen tıp dalıdır.
Tedavi Edilebilen Hastalıklar
-
Bel, Boyun Ağrıları ve Fıtığı
-
Postür Bozuklukları, Skolyoz Tedavisi
-
Kireçlenme (Diz, Kalça v.b)
-
Tendinit Tedavisi (Topuk Dikeni, Tenisçi ve Golfçü Dirseği, Omuzdaki Tendon SıkışmasI v.b)
-
Romatoid Artrit, Sedef Romatizması, Ankilozan Spondilit Tedavisi vb.
-
Fibromiyalji ve Uzun Süreli Geçmeyen Ağrılar ile Mücadele
-
Osteoporoz (kemik erimesi) Tedavisi ve Takibi
-
Beyin ve Omurilik Felci, Serebral Palsi, Travmatik Beyin Hasarı, MS, Parkinson Rehabilitasyonu v.b.
-
Sporcu Sakatlıkları ve Rehabilitasyonu
-
Pilates, Yoga ve Tedavi Edici Egzersizler
-
Lenfödem Tedavisi
-
Nöropatik Ağrı Tedavisi (Sinir İltihabına Bağlı Ağrı)
-
El ve Ayakta Aşırı Terleme Tedavisi
Fizik Tedavi Ünitemizde Kullanılan Fizik Tedavi Araçları Nelerdir?
Fizik tedavi ünitemizde; parafin banyosu, termoterapi, elektroterapi, denge cihazı, izokinetik bacak ve kol egzersiz bisikleti, CPM cihazı (diz protezi sonrası rehabilitasyon için) ve egzersiz alanımız bulunmaktadır.
Fizik Tedaviye Ek Olarak Uygulanan Tedavi Yöntemleri
Nöral Terapi
Vücudun bozulmuş olan dengesini düzeltmek için bütünsel ve tamamlayıcı tıp uygulaması olan bir enjeksiyon tekniğidir. Fiziksel, kimyasal ve ruhsal stresler kişinin sempatik sinir sistemini uyararak vücudun tamir ve düzeltme yeteneğini azaltmaktadır. Nöral terapi etkisini özellikle vegetatif yani otonom sinir sistemi üzerinden regülasyon ile göstermektedir. Uzun süredir hastalık semptomlarından şikâyetçi kişilerde uygulanabilir ve vücudun tamir mekanizmalarını uyarma etkisi mevcuttur. Aynı zamanda yeni başlayan şikâyetlerde ve ağrılarda hızlı bir çözüm yolu oluşturabilmektedir.
Kuru İğneleme
Bazı kas hastalıklarında kullanılan zararsız ve tedavi edici bir metodudur. Sıklıkla kas romatizmasında kullanılır. Seans sayısı bölgenin genişliğine, hastanın yaşına, problemin ne kadar süredir var olduğuna ve başka rahatsızlıkların eşlik edip etmediğine bakılarak belirlenmektedir.
Arı iğneleme
Cilt altına ve kasın kasılı kaldığı noktalara yapılan rahatlamayı ve lokal dolaşımı artırmayı sağlayan bir tedavi yöntemidir.
Kinezyo Bantlama
Ağrı tedavisinde kullanılan yan etkisi olmayan, yaralanmaları önlemek veya yaralanma sonrası iyileştirme sürecini hızlandırmak için kullanılan bir yöntemdir. Etki mekanizması; dolaşım ve sinir sistemini aktive edip dokuları rahatlatmaktır. Ağrıyı azaltmak, ödemi kontrol altına almak ve ortadan kaldırmak, eklemleri ve yumuşak dokuları desteklemektir. Bel, boyun sırt, dirsek diskopatilerde ve spor yaralanmalarında kullanılmaktadır.
PRP (Platelet Rich Plasma) Enjeksiyonu
Kişinin kanındaki pıhtılaşma hücrelerinden alınarak uygulanmaktadır. Pıhtılaşma hücrelerinin içerisinde büyüme faktörleri vardır. Bu büyüme faktörleri, herhangi bir şekilde hasarlanmış dokuya onarım imkânı vermektedir.
Manuel Terapi ve Osteopati Uygulamaları
Sadece ellerle uygulanan bütüncül bir yaklaşımı tanımlar. Vücutta problemi çıkartan bölgeyi bulmada yol gösterir ve o bölgeyi düzelterek vücudun kendi tamir mekanizmaları ile toparlamasına katkıda bulunur. Kemiklerin hareketinin, dolaşımın, sinir sistemi ve organların doğru çalışmasını uyararak iyileşme potansiyelini artırır. Antik çağlardan bu yana elle tanı ve tedavinin yapıldığı bilinirken 19. yüzyılda bilimsel temellere oturtulmuş ve özellikle Amerika ve Avrupa’da yaygın olarak kullanılan bir tedavi yöntemidir.
Kimlere Tedavi Uygulanabilir?
Günlük yaşamında ağrı veya kas iskelet sistemine problemlerine bağlı kısıtlanma yaşayan, fonksiyonel kapasitesini artırmak isteyen, ağrı gibi şikâyetleri olan herkes tedaviye alınabilir.
Birim Doktorları