Diz Protezi Hangi Durumlarda Yapılır?

Diz protezi, diz ekleminde meydana gelen kıkırdak hasarının giderilmesi için uygulanan bir cerrahi işlemdir. Kıkırdak, diz ekleminin kemiklerini kaplayan ve sürtünmeyi azaltarak hareketi kolaylaştıran bir doku türüdür. Dizde kıkırdak hasarı meydana geldiğinde, dizde ağrı, şişlik, hareket kısıtlılığı ve yürüme zorluğu gibi sorunlar ortaya çıkar.

Diz protezi ameliyatı, aşağıdaki durumlarda uygulanabilir.

İleri derecede diz kireçlenmesi:
Diz kireçlenmesi, diz ekleminde kıkırdak dokusunun aşınması ve yok olması ile karakterize bir hastalıktır. İleri derecede diz kireçlenmesi olan hastalarda, ilaç tedavisi ve fizik tedavi gibi diğer tedavi yöntemleri sonuç vermeyebilir. Bu durumda, diz protezi ameliyatı ile ağrı ve hareket kısıtlılığı giderilebilir.

Diz eklemindeki kırıklar: Diz ekleminde meydana gelen kırıklar, kıkırdak dokusunda hasara neden olabilir. Bu durumda, kırığın iyileşmesi için yapılan cerrahi işlem sırasında diz protezi de uygulanabilir.

Diz kapağı problemleri: Diz kapağı, diz eklemini oluşturan bir diğer önemli yapıdır. Diz kapağı problemleri, dizde ağrı, şişlik ve hareket kısıtlılığına neden olabilir. Bu durumda, diz kapağı ameliyatı ile birlikte diz protezi de uygulanabilir.

Eklem içerisinde tümör oluşumu: Diz ekleminde meydana gelen tümörler, kıkırdak dokusunda hasara neden olabilir. Bu durumda, tümörün çıkarılması için yapılan cerrahi işlem sırasında diz protezi de uygulanabilir.

Diz protezi ameliyatı kararı, hastanın yaşı, genel sağlık durumu ve aktivite düzeyi gibi faktörler göz önünde bulundurularak verilir. Ameliyat öncesinde, hastanın ameliyatın riskleri ve faydaları hakkında bilgilendirilmesi gerekir.

Diz protezi ameliyatı, genel anestezi altında yapılır. Ameliyat süresi, uygulanan protez türüne göre değişebilir. Ameliyattan sonra, hastanın birkaç gün hastanede kalması gerekebilir.

Diz protezi ameliyatı sonrası, hastanın rehabilitasyona başlaması gerekir. Rehabilitasyon, ameliyatın başarılı olması için oldukça önemlidir. Rehabilitasyon programı, hastanın yaşına, genel sağlık durumuna ve ameliyatın türüne göre değişebilir.

Diz protezi ameliyatı ile birlikte, hastanın dizindeki ağrı ve hareket kısıtlılığı giderilebilir. Hasta, ameliyat sonrası normal aktivitelerine dönebilir. Ancak, diz protezi ameliyatı olan hastaların, dizlerini aşırı zorlamamaları gerekir.

Diz protezi ameliyatının riskleri
Diz protezi ameliyatının riskleri, aşağıdakileri içerebilir:

Enfeksiyon: Diz protezi ameliyatı sonrası enfeksiyon riski, diğer cerrahi işlemlere göre daha yüksektir.

Ağrı: Diz protezi ameliyatı sonrası ağrı, yaygın bir sorundur. Ağrı genellikle ameliyattan sonra birkaç hafta içinde azalır.

Kanama: Diz protezi ameliyatı sırasında kanama meydana gelebilir.

Kan pıhtısı: Diz protezi ameliyatı sonrası kan pıhtısı oluşma riski vardır.

Protezin gevşemesi veya kırılması: Diz protezi, zamanla gevşeyebilir veya kırılabilir. Diz protezi ameliyatının faydaları

Diz protezi ameliyatının faydaları, aşağıdakileri içerebilir:
Ağrının giderilmesi: Diz protezi ameliyatı ile birlikte, dizdeki ağrı önemli ölçüde azalır veya tamamen giderilir.

Hareket kabiliyetinin artırılması: Diz protezi ameliyatı ile birlikte, dizin hareket kabiliyeti artar. Hasta, normal aktivitelerine dönebilir.

Yaşam kalitesinin iyileştirilmesi: Diz protezi ameliyatı, hastanın yaşam kalitesini önemli ölçüde iyileştirir.